Közalapítvány

Ezen az oldalon értesülhet a “Hajdúbagosért Közalapítvány” működéséről.

Számlaszám: 60600022-10000881
Hajdú Takarék Takarékszövetkezet

Adószám: 18554779-1-09

Az alapítvány elnevezése:„Hajdúbagosért Közalapítvány”
A közalapítvány székhelye: 4273 Hajdúbagos Nagy u. 101.
Az alapító neve: Hajdúbagos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 4273 Hajdúbagos, Nagy u. 101.

A közalapítvány céljai:
1. Összefogni a lakosságot a település szebbé tételére, a helyiek életminőségének javítására.
2. Hajdúbagos történelmi hagyományainak ápolása.
3. A szellemi, sport igények ösztönzése és segítése.

A közalapítvány kezelő szervezete:
A közalapítvány általános ügydöntő, ügyintéző és képviselő szerve öttagú kuratórium.
A kuratórium tagjai:
elnök:
Szegény Sándor 4273 Hajdúbagos, Nagy u. 69/A.
tagok:
Bródi Józsefné 4273 Hajdúbagos, Sinay Miklós u.
Faragó Lajos 4273 Hajdúbagos Nagy u.
Fehér Tiborné 4273 Hajdúbagos, Templom u. 7.
Vass Zoltán Hajdúbagos, Kertalja u. 8. sz. alatti lakos, elnök

A kuratórium tagjai működésükért díjazásban nem részesülnek, kizárólagosan a felmerülő költségeik megtérítésére tarthatnak igényt.
Az alapító fenntartja jogát a kuratórium összetételének módosítására, tagjainak visszahívására.

Az Ellenőrző Bizottság:
Az alapító a közalapítványt kezelő ellenőrzésére háromtagú Ellenőrző Bizottságot hoz létre.
Az Ellenőrző Bizottság tagjai:
Vass Sándorné Hajdúbagos, Iskola u. 26. sz. alatti lakos, elnök
Nagy Károlyné Hajdúbagos, Dózsa György u. 17. sz. alatti lakos, tag
Pataki László Hajdúbagos, Ady Endre u., tag

Események:

2019.

Az Őszirózsa Népdalkör szarvaskői fellépésének támogatása
A park bútorainak, illetve a növényeknek a vásárlása. Ültetés és telepítés.
Az előadáson való részvétel támogatása
Az előadáson való részvétel támogatása
Mikulás szervezése

2018.

A Közalapítvány támogatta a gyermekek utazását, Szegény Sándor kuratóriumi elnök vezette a kisbuszt és segítette a szervezést, lebonyolítást.
A Közalapítvány kisbusza szállította a tanulókat.
A nagy hóesés teljesen belepte a járművet.
Az előadást teljes mértékben a Közalapítvány finanszírozta.
Részlet a színvonalas táncszínházi produkcióból.
A Háromszék táncegyüttes felnőtteknek szóló produkciója, melyet a Közalapítvány elnöke, Szegény Sándor szervezett Hajdúbagosra.
Gyönyörű előadás volt!
A közalapítvány részt vett az önkormányzat által rendezett kirándulások meg-szervezésében, megrendezésében. Elvittük a köztisztviselőket, közmunkásokat, közfoglalkoztatottakat kirándulni Egerbe, Szarvaskőre, Szilvásváradra. Finom ebédet kaptak, kis vonatoztak, majd hazafelé Bogácson borkóstoláson vehettek részt, így szép élményekkel tértek haza. Ezzel köszönte meg az önkormányzat kitartó, értékes munkájukat.
A közmunkások kirándulásának szervezésében és lebonyolításában a kuratórium elnöke, Szegény Sándor és a kuratórium tagja, Fehér Tiborné vettek részt.

A közalapítvány az Idősek Napja alkalmából rendezett ünnepi műsorban, a hajdúbagosi származású Péntek Zsolt és a Tűzszekerek tánccsoport fergeteges előadását finanszírozta, ezzel támogatva a hajdúbagosi időseket.

 

  

 

A nyár folyamán kezdtük el azt a projektet, amelyet a jövőben folytatni szeretnénk: Ismerd meg hazádat! Az első kirándulás Ópusztaszer meglátogatása volt. A jelentkezők egész napos kiránduláson megismerkedhettek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látnivalóival, 20 perces honfoglalás kori lovasbemutatót tekinthettek meg.

 

Az iskola mellett található, elhanyagolt, hányattatott sorsú területet a közalapítvány felkarolta és az önkormányzattal együttműködve döntött a felújításáról és pihenőparkká való alakításáról. A közfoglalkoztatottak által a közmunkaprogramban gyártott térkövek lerakásával járda készült. A közalapítvány megvásárolta a kerítés elemeit és Csorvási Sándor, az önkormányzat dolgozója és a közfoglalkoztatottak közös munkájával szép odaillő térelválasztó kerítést készítettünk. Pihenőpadokat készítettem a saját műhelyemben. A park kialakítása 2019-ben folytatódik növények telepítésével, virágok dísznövények ültetésével. Tervezzük még asztalok, padok elhelyezését, melyek mellett lehet játszani, sakkozni, beszélgetni, stb.

 

Kora tavasszal a falu szépítésére adtunk lehetőséget azzal, hogy a lakosság számára jelképes összegért vásárolhattak rózsatöveket. Kétezer tő rózsát osztottunk így szét, ennyi növénnyel szépült, gazdagodott településünk. 320 család élt a lehetőséggel. Az Önkormányzatnak 500 db rózsatövet adtunk, hogy a köztereket, parkokat szépítse. A Közalapítvány elnöke, Szegény Sándor és a kuratórium tagja Fehér Tiborné személyesen hozták a rózsatöveket a szegedi kertészetből, osztották szét a lakosság számára.

 

 

 

Határon túli művészek bemutatkozása Hajdúbagoson
Táncszínházi, színházi napok
2018.

Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy

Az elmúlt időszakban Közalapítványunk elnökének személyes közbenjárása révén csodálatos, fiatal művészek munkáját, előadásait ismerhettük meg. A Háromszék táncegyüttes Sepsiszentgyörgyről érkezett Hajdúbagosra már két alkalommal is. Óriási sikert arattak mind a gyermek, mind a felnőtt közönségnek szóló darabjaikkal. Az egyik előadás vendége volt Pajna Zoltán úr, a Megyei Közgyűlés elnöke feleségével. Az előadás számukra is nagy élményt jelentett. Az együttes, az erdélyi népzene és néptánckultúra megőrzését és továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni, felülírva az időszerűtlen, változatlan folklór sztereotípiáját. Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki az évek során. A Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása, olyan bemutatók és előadások létrehozása, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez.
Az együttes évadonként új bemutatókkal jelentkezik és arra törekszik, hogy repertoárja mindig új színekkel gazdagodjék, úgy a koreográfiák, mint az előadások szerkezete és dramaturgiája által. A folklórműsorok mellett a Háromszék Táncegyüttes sikeresen próbálkozott táncszínházi produkciók bemutatásával is, tulajdonképpen az együttes egyéni arcvonalát az olyan előadások határozzák meg, mint az Apám tánca, a Váróterem, az Ábel, a Vérnász, a Sorsfordulók, vagy az Ördögszekér.
Hajdúbagoson élők számára fontos a néptánc, elkötelezett táncosok élnek itt, akik szeretnének tanulni a táncegyüttes magas színvonalú előadásai révén, ugyanakkor a helyiek és a falu vezetői számára fontos, hogy a kultúra magaslatain járó művészek előadjanak Bagoson.

 

 

 

 

[Not a valid template]

 

Tél végén az Önkormányzattal közösen szerveztük meg az általános iskola tanulóinak sí táborát. Két napon keresztül tanulhatták a bagosi gyerekek a síelés rejtelmeit, ügyesen siklottak, sífelvonóztak. A második nap reggelére jól behavazott a táj, ami még izgalmasabbá tette az ottani tartózkodást. Izgalmasan telt a két nap, az autót kellett kiszabadítani a hó fogságából, hógolyóztak, hóembert építettek, jókat ettek. Az alföldi gyermekek élvezhették a hegyvidék rejtelmeit gyönyörű téli tájakon.

 

 

A 2017-es évet bezárva, de már az újévhez tartozó eseménnyel kezdődött a 2018., a közalapítvány adakozással kezdte az évet. A kuratórium tagjainak aktív közreműködésével adományokat gyűjtöttek a Böjte Csaba atya alapítványa által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthon száz lakójának. Fehér Tiborné, Vass Sándorné, Szegény Sándor meglátogatták az árvaházat és a közalapítvány autójával vitték el az adományokat.

Kovács Ágnes, a gyermekotthon vezetője a kuratórium tagjaival:

2017:

A “Hajdúbagosért” Közalapítvány által, 2017. december 14-én rendezett előadás, melyen fellépett a Sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttes, remekül sikerült. A székely néptánc csoport csodálatos élményt nyújtó műsora elvarázsolta a hajdúbagosiakat.

Az előadás Benedek Elek azonos című meséjének táncos, zenés feldolgozása. Az egyszerű, tréfás történet elsősorban óvodásoknak, iskolásoknak és fiataloknak ajánlott, de az idősebb korosztálynak is maradandó élményt nyújtott. A felhasznált táncelemek, a mondókák, rigmusok, gyermekjátékok, a tréfás jelenetek olyan mesevilágot teremtenek, amelyben a gyermekek jól érzik magukat, beszólásaikkal részt is vesznek benne, s tán később is eszükbe jut Gyurika és testvéreinek kitartó küzdelme, és gurul majd feléjük is egy szerencsekrajcár. Mindezekért és Benedek Elek meséjének sok színházi ötlettel fűszerezett színpadra viteléért bizton állítható: szerencsés választás volt a Háromszék Táncegyüttes részéről a Szerencsekrajcár.

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. Az együttes az erdélyi népzene és néptánckultúra megőrzését és továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni, felülírva az időszerűtlen, változatlan folklór sztereotípiáját.

Az előadáson és az azt követő megvendégelésen készült képeket Faragó Lajos készítette:

[Not a valid template]

 

2016 évben az Önkormányzat által vásárolt nagy buszt üzemeltetésre átvettük és közösen az Önkormányzattal hasznosítjuk a falu érdekében. Az év történései a következő események támogatását foglalta magában: Egyházközségi látogatás a testvértelepülés református gyülekezeténél, pedagógusaink szakmai célú látogatása a Dunakanyarban.

Az Országgyűlés alelnökével az Országházban:

Országházban az Országgyűlés alelnökével

A szavalóverseny résztvevőinek kirándulása a Dunakanyarban és az Országházban, a sportegyesület tagjainak mérkőzésre való utazása hétről hétre, osztálykirándulások lebonyolításának segítése az utazás megkönnyítésével, 26 gyermeket érintő két hetes úszótábor segítése a busszal, Szilágybagos Bánffy Napok keretében a Sportegyesület tánccsoportjának utaztatása.

Hajdúbagosi SE tánccsoportja:

Hajdúbagosi SE tánccsoportja Szilágybagoson

 

A Közalapítvány pályázat keretében jutott a Peugeot Boxer kisbuszhoz, mely 8 személy szállítására alkalmas. A kisbusszal közreműködtünk a következő események lebonyolításában: óvodás csoport eljuttatása moziba, Debrecenbe, óvodai játékok beszerzése és szállítása Budapestről, az Önkormányzat tagjai rendezvényeken való részvételének segítése, az iskola tanulóinak sportversenyekre való szállítása (Létavértes, Bihartorda, Gyula), Őszirózsa énekkar fesztiválra való eljuttatása (Karcag). Az Önkormányzat által szervezett kirándulások lebonyolítása (közmunkás, közalkalmazott, köztisztviselő).

 

2017-ben folytattuk segítő tevékenységünket, az Önkormányzat számára kölcsönadtuk a mikrobuszt, míg az ő járművük javítás alatt állt. A Sportegyesületet segítettük a 2017-es bajnokságban való részvételben, hogy a játékosok és a szurkolók eljussanak az idegenben rendezett mérkőzésekre. A kuratórium tagjai kicserélődtek. Az új kuratóriumi tagok: elnök Szegény Sándor, tagok Fehér Tiborné, Faragó Lajos, Vass Zoltán, Bródy Józsefné.

Az iskola 8. osztályos tanulóit utaztattuk a pályaválasztási kiállításra, Debrecenbe. Az ősszel újabb örömteli megbízatás várt ránk, a Sportegyesülettel és a lelkes segítőkkel együtt megrendezésre került a Hajdúbagos-Szilágybagos barátságos kupamérkőzés. Az első mérkőzés Hajdúbagoson került megrendezésre. Fogadtuk a szilágybagosi küldöttséget, majd a mérkőzés szünetében tizenegyes rugó verseny volt értékes nyereményekkel, díjaztuk a legjobb kapust, játékost. Sajnos a kupát ismét a szilágybagosiak nyerték meg. Barátságos bowling mérkőzés következett, amely nagyon jó hangulatban telt és így a műszaki tesztelést is elvégezhettük a pályán. Szerencsére gyors volt a szilágybagosiak reagálása és egy hónapon belül visszahívták a csapatot, ahol a híresen szeretetteljes erdélyi vendéglátásban volt része a résztvevőknek.

Szilágybagos – Hajdúbagos öregfiúk:

Szilágybagos - Hajdúbagos öregfiúk

A mérkőzést végre Hajdúbagos nyerte, így a kupa végre hozzánk került. Ők is szerveztek meglepetést, a szomszédos falu múzeumába tekertünk át az általuk bérelt 2 db pedálbár bicikli/járgánnyal. Ez egy nagyon hangulatos vendégség volt.

Krasznajáz falumúzeumában:

falumúzeum

Ez a barátságos kupamérkőzés felkeltette a figyelmét Szilágybagos többi testvértelepülésének, folytatásként szerveződik a több résztvevős kupa gála.

A buszok karbantartása, műszaki vizsgáztatása, takarítása, a dokumentumok vezetése, a sofőr irányítása nagy feladatot ró a Közalapítványra, melynek tagjai önkéntes munkát végeznek.

 

Szegény Sándor
Hajdúbagosért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke

 

Év végi beszámoló 2015. december 18.

Erre a linkre kattintva megtekinthető!

Hajdúbagosért Közalapítvány kuratóriumának ülése, 2012. szeptember 1o.

Jegyzőkönyv

A Hosszúpályi Egységes Óvoda, Bölcsöde Hajdúbagosi Tagintézménye a kuratórium határozatának megfelelően megkapta az anyagi eszközt ahhoz, hogy az óvoda fajátékai megújuljanak. A hajdúbagosi óvodások a közalapítvány és az óvoda támogatójának segítségével balesetmentesen játszhatnak a megújult játékokkal.

A Hajdúbagosi Sportegyesület és a Hajdúbagosért Közalapítvány együttműködésének eredményeképpen elkészült a hajdúbagosi futballpálya szabályos működéséhez szükséges kispad. Elkészültét a közalapítvány anyagi eszközökkel és tagjainak munkájával támogatta.

Szilágybagos, 2012.10.28.

A Hajdúbagosi SE felkérésére a közalapítvány kuratóriumának elnöke elkísérte a csapat tagjait a szilágybagosi barátságos mérkőzésre, segítette a csapat tagjainak eljutását Szilágybagosra. A látogatás célja volt még, hogy a közalapítvány nevében vegyük fel a kapcsolatot Szilágybagos vezetőivel, valamint a Szilágybagosi Bánffy Kulturális Egyesülettel határon átnyúló kapcsolat kialakítására, pályázatokon való közös részvétel lehetőségével.

 

 

 

Hajdúbagos, 2012.11.24.

Jótékonysági bál a hajdúbagosi Holtak Háza építéséért:

A bál szervezésében és lebonyolításában részt vettek a közalapítvány kuratóriumának és ellenőrző bizottságának tagjai: Szegény Sándor kuratóriumi elnök, Fehér Tiborné, Szabó Lukács Imre kuratóriumi tagok, Vass Sándorné ellenőrző bizottsági tag és Vass Zoltán ellenőrző bizottság elnöke.

A jótékonysági bál eredményeképpen 800 000 Ft adomány érkezett, segítve ezzel a cél megvalósítását.

Köszönet érte minden adományozónak és résztvevőnek!

 

 

 

Képgaléria a Hagyományőrző Családi Nap képeiből
2013. szeptember 21.

[album: http://soma.webinform.hu/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/upLoads/kozalapitvany/2_2013_09_21/]

Fotó: Kopasz Róza, Németh Vilmos