Határozat: Ebzárlat

HATÁROZAT

A 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet 8 § (5) bekezdésében biztosított jogkörömben eljárva, a rókák 2024. évi tavaszi vakcinázási kampánya miatt a Derecskei-Hajdúszoboszlói Állategészségügyi Járás településeire

EBZÁRLATOT ÉS LEGELTETÉSI TILALMAT
rendelek el

2024. április 01. • 2024. április 21. között

Az ebzárlat kezdetéig az önkormányzat az 1998. évi XXVIII. tv. az állatok védelméről és kíméletéről 48/A § (3) bekezdése alapján köteles gondoskodni a kóbor ebek befogásáról. Az ebzárlat szabályait az Állategészségügyi Szabályzat 425. § tartalmazza. Az ebzárlat nem vonatkozik a veszettség elleni oltás céljából pórázon vezetett ebekre. A legeltetési tilalom nem vonatkozik a már kint lévő jószágokra.

A határozat a közléssel végleges, ellene fellebbezésnek helye nincs.

Határozatomat a jogorvoslatra való tekintet nélkül azonnal végrehajthatónak nyilvánítom, arra vonatkozóan a jogorvoslatnak halasztó hatálya nincs.

A határozat ellen önálló jogorvoslatnak van helye, a véglegessé vált döntés ellen közigazgatási per kezdeményezhető, melyet keresetlevéllel kell megindítani. A keresetlevelet – ha törvény eltérően nem rendelkezik – a vitatott közigazgatási cselekmény közlésétől számított harminc napon belül kell a Debreceni Törvényszékhez címzett, de a vitatott cselekményt megvalósító közigazgatási szervnél, azaz a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Derecskéi Járási Hivatal, 4130 Derecske, Köztársaság u. 126. címén benyújtani.

Természetes személy a keresetlevelet személyesen vagy ajánlott küldeményként postai úton is előterjesztheti. Jogi képviselő nélkül eljáró felperes a keresetlevelet jogszabályban meghatározott nyomtatványon is előterjesztheti.

Jogi képviselővel eljáró felperesnek, valamint az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározottak szerinti minden elektronikus ügyintézésre kötelezettnek elektronikusan kell benyújtani a keresetet. A keresetlevél elektronikus úton történő benyújtásának helye: https://epapir.gov.hu/

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett felperesek a bíróság által rendszeresített és honlapjáról letölthető K03 azonosítójú ÁNYK űrlapon történő benyújtást is választhatják.

Ha törvény eltérően nem rendelkezik, a keresetlevél benyújtásának a közigazgatási cselekmény személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának típusát és számát, vagy jelölő szervezet vagy más szervezet esetében a bírósági nyilvántartásba vételi számát.

A kifogás tartalmazhatja benyújtójának elektronikus levélcímét vagy postai értesítési címét.

A kifogás tárgyi illetékmentes.

INDOKOLÁS

így kellett határoznom, mert a 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól 8 §-nak (5) bekezdése a járási főállatorvosok által elrendelt ebzárlatot és legeltetési tilalmat ír elő.

Határozatom az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) 80. § és 81. § alapszik.

A hatóság hatáskörét és illetékességét a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló 568/2022. (XII.23.) Korm. rend. 46. § (3) bekezdése, a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 13. § g) pontja, a 14. § (5) bekezdése, a 18. § (1) – (3) bekezdései, továbbá az Ákr. 16. § (1) bekezdés c) pontja, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 25.§ (1) bekezdése, 26. § (1) bekezdés d) pontja, 27.§ (1) bekezdés d) pontja, 35. § (3) bekezdése a) és c) -d) pontja határozza meg.

A jogorvoslati lehetőségről szóló tájékoztatás az Ákr. 112. § (1) bekezdésén. 113. § (1) bekezdés a) pontján és a 114. § (1) bekezdésén, a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (továbbiakban: Kp.) 37. § (1) bekezdés, 39. §-án, 50. §-án, 52. § (1) bekezdésén, 77. § (1) bekezdésén, 82.§-án alapul.

Az elektronikus ügyintézés lehetőségét az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9. §-a szerint állapítottam meg.

A keresetlevél előterjesztésének módjáról a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX tv. (továbbiakban: Pp.) 605. §-a, és a 608. §-a rendelkezik.

A közigazgatási per és egyéb közigazgatási bírósági eljárás illetékéről, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. évi törvény (továbbiakban: Itv.) 45/A. § (1) bekezdése rendelkezik, mely alapján a közigazgatási jogvita elbírálása iránti közigazgatási per és egyéb közigazgatási bírósági eljárás illetéke 30.000 forint. Az illetékfeljegyzési jogot az Itv., 62. § (1) bekezdés h) pont biztosítja.

Jelen döntés kiadmányozására a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal hatályos kiadmányozási szabályzata alapján a(z) Derecskéi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője jogosult.

Derecske, időbélyegző szerint

Iklódiné Szilágyi Katalin Róza Járási Hivatalvezető

nevében és megbízásából:

Dr. Vágó László járási főállatorvos

Erről értesülnek:

  • Valamennyi érintett önkormányzatnak székhelyén
  • HBVKH Agrárügyi Főosztály, 4030 Debrecen, Diószegi u. 30.
  • irattár
Megszakítás